سفارش تبلیغ
صبا ویژن

زندگی عاقلانه

ای برادر قصه چون پیمانه است// معنا اندر وی بسان دانه است// دانه معنی بگیرد مرد عقل// ننگرد پیمانه را گر گشت نقل‏

خشم و بددهنی
پرسش: ببخشید میخواستم بپرسم چطوری میشه کسی که فحاشی براش یه امر عادی هست و به راحتی از دهنش به جای یه حرف معمولی حرف بد  و فحش میلد بیرون رو تغییر داد خود شخص از این امر بسیار ناراحت هست و متاثر اما توانایی کنترل خشم و سکوت رو نداره در هنگام عصبانیت آیه ای از قرآن  و یا ذکر خاصی وجود داره که به روحشون آرامش بده و عصبانیتشون رو کم کنه و بددهنی شون رو رفع. ممنونم
پاسخ
ممنون از اعتمادتون
پرسش شما مثل این است که بپرسید فردی با عادات و رژیم غذایی نادرست چاق شده خودش هم از این موضوع ناراحت است. هنگام دیدن غذا توانایی کنترل خود را ندارد آیا آیه یا ذکری برای درمان او هست؟
برای درمان عادات منفی باید علل مختلف را بررسی کرد و انها را رفع کرد.
اساس و کلید درمان است است که بدانیم ما اراده و اختیار داریم و خود را مجبور و بی اراده تلقی نکنیم. این که موقع ناراحتی و رنج افراد به عادات بدی مثل فحاشی و سیگار کشیدن و پرخوابی و پرخوری و... پناه می برند به دلیل این است که این عادات منفی سودی فوری برای آنها دارد. زندگی روشمند و بالغانه نیاز به زحمت دارد و البته لذتش پایدارتر است هر چند ممکن است فوری نباشد. فردی که مدیریت زیادی روی خوردنش دارد ورزش هم می کند درست است که لذت های فوری خوردن را از دست می دهد ولی تناسب اندام، تأیید اجتماعی و سلامت جسم و روانش به تدریج تأمین می شود.
علاوه بر توجه به نکات بالا برای درمان خشم و بددهنی باید از راهکاری زیر هم کمک گرفت:
1- ورزش منظم و فعالیت های بدنی سبب تنظیم هورمون ها و افزایش آرامش می شود.
2- برنامه مکتوب داشته باشیم از صبح بگوییم می خواهیم دو ساعت خشم و گفتار خود را مدیریت و کنترل کنم بعد از دو ساعت برنامه را تمدید کنیم
کوتاه بودن برنامه انگیزه عمل را تقویت می کند. اگر برنامه را رعایت کردید خود را جریمه کنید مثلا منزل را جارو کنید یا ظرفها را بشویید یا نیمی از ناهار خود را نخورید. اگر موفق شدید خودتان را تشویق گفتاری و رفتاری کنیدمثلا به دوستی  تماس بگیرید.
3- افراد موفق را الگوی خود قرار دهید و مثل آنها عمل کنید
4- اگر بدرفتاری کردید در جمع از او عذرخواهی کنید. این امر سبب می شود مدیریت بیشتری داشته باشید بر خودتان.
5- کمبود ویتامین، کم خونی و مشکلاتی مثل اختلالات تیروئید و افسردگی و وسواس و اضطراب می تواند آستانه تحمل ما را پایین بیاورد و ظرفیت ما را کم کند چک آپ جسمی و روان شناختی به شما خیلی کمک می کند.
6- فهرستی از زیان های جسمی و ذهنی و اجتماعی و معنوی تندی و بددهنی را بنویسید و مرور کنید. یکی از آنها بد قیافه شدن در آن هنگام است. به حالات و گفتار دیگران در موقع خشم دقت کنید. ببینید چقدر چشم ها و چهرها زشت می شود و گفتار نامتعارف می شود.
7- ذکر لااله الاالله را زیاد بگویید و سوره ناس را زیاد بخوانید.
8- بزرگان عرفان می گویند بد دهنی می تواند انسان را از مدارج عرفانی تنزل بدهد در برابر مهربانی و گذشت می تواند سبب ارتقا معنوی شود. استاد عرفان مرحوم سیدهاشم حداد به ایشان گفته بود صبوری شما دربرابر بد زبانی مادر همسرتان سبب ارتقا معنوی شما می شود.
9- مقاله مدیریت خشم نوشته محمدحسین قدیری را از گوگل جستجو کنید و مطالعه کنید. همین طور سخنرانی های آیت الله فاطمی نیا درباره خشم را از آپارات ببینید.


سگِ نفس
 وَ إِذ?ا م?ا غَضِبُوا هُمْ یَغْفِرُونَ
 و [مؤمنان متوکل] هنگامی که خشمگین شوند عفو می‌کنند.
شوری، 37

??برای انسان خشمگین شدن امری طبیعی است ولی باید آن را مدیریت کرد
??مدیریت خشم امکان پذیر است
??دو مهارت مهم در مدیریت خشم: فکر (توجه به تبعات منفی خشم و..) و ذکر (اتصال به منبع آرام بخش)
??هنر این است که انسان حین غضب زبان و دست خودش را کنترل کند
??اگر کسی رفت در رمه سرا ـ در این دام‌داری‌ها ـ وقتی سگِ آن دام‌دار حمله کرد، اگر انسان بنشیند کاری با او ندارد، برای اینکه میفهمد او قصدی ندارد؛ گفتند اگر عصبانی شدید بنشینید، این نشستن یعنی این  سگـ نفس دیگر کاری با شما ندارد یا اگر نشسته اید دراز بکشید تا از دست او محفوظ باشید.[1]
.....
1- آیت الله جوادی، تفسیر سوره شوری، جلسه33

??محمدحسین قدیری، کانال  ایتا: زندگی آرام
??